Büyüme konusunda kararlı yapıda olan Çapa İşitme Cihazları, konusuna hakim uzman personelleriyle hastalara en iyi hizmeti vermekteyiz. Şirketimiz, gerek vicdani gerekse de sosyal açıdan, sektöre ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getirme çabalarımızı sürdürmekteyiz. Bu bağlamda, sektörümüzün öncelikle kazanç sektörü değil, vicdan ve hizmet sektörü olduğunu unutmadan, güven ve kaliteden ödün vermeden yolumuza devam edeceğiz.
1. İşitme kaybı nedir? Doğuştan önce veya doğuştan sonra, meydana gelen çeşitli nedenlerle kulağın duymasında kısmen veya tamamen azalma olması durumuna işitme kaybı denir. 2. İşitme kaybı nasıl anlaşılır? İşitme kaybı genellikle başlangıçta dikkate alınmaz. Bunun yerine örneğin; televizyonun sesi yükseltilir ve karşıdaki kişinin konuşması anlaşılmazsa suç ona atılır ve "daha sesli konuş" denir. İşitme kaybı olan pek çok kişi ilk olarak bunun kendi kulaklarından kaynaklandığının farkında değildir. Bunun bir nedeni de işitme kaybının bütün tonlarda aynı oranda olmamasından kaynaklanır. Bu da sesleri duymak ile anlamamak arasındaki farkı gösterir. Sesleri duyan kişi konuşulanları anlamadığının farkında değildir. Yapılan işitme testi ile durum netlik kazanır. 3. İşitmenizi test edin! a) Konuşulan kelimeleri duyuyor ama ayırt etmekte zorlanıyor musunuz? b) Duymak için konuşan kişinin yüzüne bakma ihtiyacı hissediyor musunuz? c) Kalabalıkta konuşmaları anlamakta zorluk çekiyor musunuz? d) Arkanızdan konuşulanları anlamakta zorluk çekiyor musunuz? e) Telefon, kapı zilini duymakta zorluk çekiyor musunuz? f) Televizyon sesini diğer kişilerin duyacağından fazla açıyor musunuz? g) Yakınlarınız yüksek sesle konuşmanızdan rahatsız oluyor mu? Sorularından en az iki tanesine cevabınız "evet" ise merkezimizde işitme testinizi mutlaka yaptırınız. 4. İşitme kaybı çeşitleri: Saf ses odyometrisi : en sık uygulanan kulak testidir. her iki kulağın değişik frekanslardaki (ince ve kalın seslerdeki) duyabildiği en az ses şiddetini (duyma eşiği) belirler. Hasta ses geçirmez bir kabine oturtulur. Bir kulaklık aracılığı ile hastanın kulağına ses verilir. Hasta sesi duyduğu zaman elindeki butona basarak işaret verir. Böylece işittiği ses seviyesi belirlenmiş olur. Bu ölçümde hava yolu ve kemik yolu işitme seviyesi belirlenir. Hava yolu ölçümleri kulak kepçesinden beyine kadar olan işitme yolları hakkında bilgi verir. Kemik yolu ise iç kulaktan itibaren bilgi verir. Hava yolu ve kemik yolu ölçümlerine bakarak işitme kaybının kulağın hangi bölümünden kaynaklandığı hakkında da bilgi edinilir. Eğer; * Sadece hava yolu işitmelerinde kayıp varsa ‘İLETİM TİPİ İŞİTME KAYBI’ , * Hava yolu ve kemik yolunda aynı derecede işitme kaybı varsa ‘SENSÖRİNÖRAL İŞİTME KAYBI’ , * Hava yolunda daha fazla ama ikisinde birden işitme kaybı varsa ‘MİKST TİP İŞİTME KAYBI’ denir. + İletim tipi işitme kaybı dış ve orta kulak hastalıklarında, + Sensörinöral tip işitme kaybı iç kulak hastalıklarında olur. İşitme seviyesi desibel (db) olarak ölçülür. Bu teste göre işitme kaybı dereceleri belirlenir. 5.İşitme Kaybının Temel Nedenleri Genetik İlaç kullanımı Orta kulakta sıvı birikimi Tümörler İlerlemiş yaş Yüksek ses Kafa travmaları İnme Meniere hastalığı Enfeksiyonlar (viral ve bakteriyel)
Kulak Çınlaması (Tinnitus) nedir?İşitme sistemindeki bozukluğun işareti olan çınlama, sesin daha çok ince tonlarda, bazen de kalın tonlarda duyulmasıdır. Kişi bu sesi, bazen tek kulakta, bazen iki kulakta bazen de kafasında duyabilir. İşitme Cihazı ile Kulak Çınlaması (Tinnitus) kesilir mi? Çınlamanın cochlea’dan kaynaklandığı durumlar da çınlama tonu ve çınlama şiddeti yapılan testlerle saptanır. İşitme cihazlarının frekans aralıkları 250 Hz ile 8000 Hz aralığında olduğu için, hastanın bulunan çınlama tonu bu frekans aralıklarında ise tinnitus özellikli işitme cihazlarıyla, yüksek oranda çınlamayı baskılamak mümkün olmaktadır. Kesin sonucu, ne kadar baskıladığını yada baskılamadığını cihazı deneyerek görmek ve bu doğrultuda yol izlemek en doğru seçenektir.
Gürültülü ortamlarda konuşulanları daha iyi anlamanızı sağlar. Sesin yönünü kolayca tahmin etmenizi sağlar. Daha iyi ses kalitesi ve konfor sağlarsınız. Daha yumuşak ve berrak ses duyarsınız. Daha geniş duyma aralığına sahip olursunuz. Yüksek ses seviyelerinde dinleme kalitenizi bozmaz. Her iki kulağınızın duyma yeteneğini koruyabilirsiniz. Sizi çok daha az yorar, ve işitme cihazı memnuniyetinizi artırır. Denge duygusunda hissedilebilir bir değişim yaşarsınız. Sesi daha iyi tanımlayabilirsiniz.
SGK güvencesi kapsamındaysanız, işitme cihazı bedeli üzerinden, SGK’nin verdiği katkı tutarını düşerek işitme cihazınızı firmamızdan alabilirsiniz. İşitme cihazı bedeline SGK tarafından katkıda bulunulması için; Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca en az 1 (bir) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı Sağlık Kurulu Raporu’nun düzenlenmiş olması gerekmektedir. Firmamıza getirilmesi gereken belgeler ise; Sağlık kurulu raporu, reçete ve odyometri test sonuçlarının aslıdır. SGK 18 yaş üzeri kişilerde bir adet işitme cihazı için BRÜT 1514 TL * işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan NET SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır: 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 2180,16 TL, veli emekli ise 2725,20 TL (272,52 TL Maaştan kesinti yapar) 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 1937,92 TL, veli emekli ise 2422,40 TL (242,24 TL Maaştan kesinti yapar) 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 1816,80 TL, veli emekli ise 2271 TL (227,10 TL Maaştan kesinti yapar) 18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 1211TL, emekli ise 1514 TL (151,40 TL Maaştan kesinti yapar) Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK emekli maaşından düşmektedir, çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya öder. SGK 5 yılda bir işitme cihazı için katkı ödemesi yapmaktadır. 5 yıl dolduğunda tekrar rapor çıkarttırılarak yeni bir cihaz alınabilir. Geçmiş geri ödemenizin tarihini öğrenmek ya da mevcut geri ödemenizi takip etmek için:
Normal insan kulağına göre tasarlanmış, 7-8 hafta boyunca bulunulan ortamların seslerini kaydeder ve sonrasında hastanın girdiği ortamın gürültüsüne göre ‘Otomatik Olarak Gürültü Baskılayabilir’. İşlemci hızı sayesinde sesleri olabildiğince yumuşak ve hızlı gönderebildiğinden, kişinin kalabalık ve gürültülü ortamlarda, sesi gürültüden arındırarak net duyup ayırabilmesini sağlayan akıllı cihazlardır. Ani ses ve ani rahatsız edici gürültüyü birden kesebilen ve yönlendiren mikrofonu sayesinde, kalabalık ortamlarda direkt konuşmacıy yönlenebilen cihazlardır.
İşitme cihazı almak için öncelikle Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir. (Eğer daha önceden doktor tarafından işitme cihazı önerildi ise veya hali hazırda işitme cihazı kullanılıyor ise doğrudan işitme merkezine başvurulur.) Kulak Boğaz Burun doktorunuz işitme kaybından şüphelendiyse, sizi işitme testi yapılması için ilgili odyolog veya odyometriste yönlendirecektir. İşitme testi sonucunda işitme kaybınız var ise doktorunuz işitme cihazı tavsiye edebilir. İşitme cihazı kullanmanız önerildiyse hiç zaman kaybetmeyiniz. SGK güvencesi kapsamındaysanız, işitme cihazı bedeli üzerinden, SGK’nin verdiği katkı tutarını düşerek işitme cihazınızı Çapa İşitme Cihazlarından alabilirsiniz. İşitme cihazı bedeline SGK tarafından katkıda bulunulması için; Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca en az 1 (bir) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı Sağlık Kurulu Raporu’nun düzenlenmiş olması gerekmektedir. Firmamıza getirilmesi gereken belgeler ise; Sağlık kurulu raporu, reçete ve odyometri test sonuçlarının aslıdır.
Duracell İşitme Cihazı Pilleri;